Mentale technieken uit de sportpsychologie
Hoe het fietsen begon.
We schrijven de zomer van 2020. Een psychologische thriller over een wielertocht door de Franse Pyreneën en de deugddoende vakantie in diezelfde regio kort nadien, overtuigden me om bij thuiskomst mijn loopschoenen in te ruilen voor mijn plooifiets. Al fietsend kom je nu eenmaal verder.
Half gekleed als een pro en zonder enig benul van het mechanisch vermogen van die rammelende plooifiets nam ik de proef op de som. Er scheerden heel wat jongens in strak pak over de Antwerpse F1 die zomer - en in de jaren nadien. Zou me dat ook lukken? Zou ik fysiek progessie maken? En zou mijn doorzettingsvermogen een echte koersfiets verdienen?
Vier jaar, een paar 1.000 hoogtemeters en een opleiding sportpsychologie later zit ik nog steeds met evenveel goesting op mijn fiets. Buiten op het asfalt, langs het kanaal, op circuit of over gravelstroken door de Kempische bossen. Enkel als het weer echt tegen zit kan er een sessie op de rollen vanaf.
Waarom deze 9-delige blogserie?
Mijn "goesting" om tegen de wind in te stoempen is intrinsiek. De competitie ga ik met mezelf aan. Ik rij, race en klim om mijn mentale grenzen te verleggen. Zoals die eerste 400 meter op mijn nieuwe koersfiets. Voorovergebogen zittend op een veel te hard zadel met de handen om een stuur dat alle kanten op draaide. Of zoals die eerste graveltocht in Houffalize. "Ben je wel zeker Griet? Dat is mountainbike terrein." Genoeg omstaanders om me op andere gedachten te brengen. Wat was ik fier op mezelf dat ik het er zonder kleerscheuren vanaf had gebracht. Mijn digitaal uurwerk gaf aan dat ik zonet 300% van mijn dagelijkse activiteit had volbracht. Yes!
Uit die voldoening leerde ik meteen dat ik mijn mentale barrières kon verleggen, dat ik mijn comfortzone berekend kon uitbreiden. Want net zoals fysieke trainingen onze technische vaardigheden onderhouden zo houden ook mentale trainingen onze geest scherp. Dat is het domein van de sportpsychologie.
In de sportpsychologie vind je een hele reeks aan mentale technieken die je als sporters, trainers en bij uitbreiding presteerders uit het bedrijfsleven en de artistieke wereld kan aanleren en toepassen om mentaal sterker te staan voor, tijdens en na een prestatiedoel zoals een keynote, optreden of tornooi.
In deze serie belicht ik er slechts negen die ik op mezelf toepas in de aanloop naar mijn wielerdoel van deze zomer: de 20 km stadslus van de Ride Leuven op donderdag 15 augustus. De structuur en de theoretische onderbouwing van deze blogreeks volgt die van het boek Sport Psychology for Coaches (Damon Burton & Thomas D. Raedeke, 2008).
De negen onderwerpen die aan bod komen:
Doelen stellen (17/07)
Visualisatie (24/07)
Relaxatie & Spanning (31/07)
Zelfspraak (07/08)
Motivatie (14/08)
Energiemanagement (21/08)
Aandacht (28/08)
Stressmanagement (04/09)
Zelfvertrouwen (11/09)
Wie ben ik?
Mijn naam is Griet François. 44 Jaar, moeder van twee sportieve kinderen en echtgenote van een vogelspottende wederhelft. In het voorjaar van 2023 opende ik mijn privépraktijk als Counselor en Mental Coach in sport en prestatie te Geel. Hobby's? Als mijn agenda het toelaat geniet ik van een solo-ride langs de kanalen van de Kempen - of elders - op mijn CX Trek Boone.
Veel leesplezier
---
Auteur: Grietje Y. M. François
*Counselor / Mental Coach Sport & Performance
*Geaccrediteerd Vertrouwenspersoon "Welzijn de het Werk"
Yorumlar